Guitarsamler
streg
Forside Guitarer Andet grej Reparationer Baggrund Alt det andet Kontakt
streg
 

Fender Jazzmaster

Min seneste anskaffelse er en spritny Jazzmaster. Selv om jeg gennem årene har justeret mange af dem, er de forblevet et lille "mysterium" for mig, da de opfører sig ret anderledes end f.eks. Telecastere og Stratocastere. De kræver noget andet når der skal vedligeholdes og justeres. Derfor må jeg eje en Jazzmaster så jeg kan blive 110 % gode venner med den.
De forskellige massive Fender modeller har forskellige egenskaber og lyd. Telecasteren, Stratocasteren, Jaguaren og Jazzmasteren kan hver især noget særligt. Det samme gælder Fenders geniale basser.

Her handler det om min nyerhvervelses egenskaber og særheder.
Først den berømte æggedelerklang der kan opstå i strengene mellem guitarens stol og vibratorsystemet. Det påvirker også lyden over pickupperne og skaber en speciel klang.
Den traditionelle stol er lidt bøvlet, hvorfor mange har udskiftet den der sidder på Pro II udgaven. Alligevel mener mange at den traditionelle stol lyder bedst.
Vibratoren opfører sig temmelig anderledes end Stratocasterens gør. Den virker blidere og går måske ikke helt så let ud af stemning (mener nogen). På Jazz-masteren er det let at omstille vibratoren, så man kun får effekt af at trykke armen nedad. På en Stratocaster ville det samme kræve mere arbejde.
En væsentlig ting er også pickupperne, der tilbyder en fyldigere klang end de andre Fender modeller. En singlecoil der er en mellemting mellem en Stratocaster pickup og en Gibson-type P90 pickup. Måske er det en af grundene til at Jazzmasteren er blevet så populær de senere år?
Betjeningspanelet er lidt spøjst, da der er to forskellige måder at styre lyden på. Ved kroppens øverste horn er et meget enkelt system, hvor man kun kan justere volume og tone og hvor man kan slå dette "panel" fra. Nedenfor strengene finder man en pickupvælger samt en volume- og tonekontrol som på mange andre elguitarer. Det fungerer, når det øverste panel er slået fra. Faktisk er der mange, der får koblet det øverste panel helt fra på deres Jazzmaster.
På min udgave (USA Pro II), er der et par ekstra lydmuligheder, som jeg ikke vil komme ind på her, da det ikke gælder alle modeller.

Og hvordan er min Jazzmaster så?
Jeg er glad for min nye guitar og har ikke fortrudt købet. Den lyder jo rigtig godt og den er smuk at se på. Men . . . .
Jeg havde gættet på en bedre fabriksopsætning og finjustering på en guitar der koster syv gange prisen på en billig Fender Squier Jazzmaster.
Halsen krummede noget mere end Fender anbefaler. Gribebrættet var gråt og manglede godt med olie. Stemmeskruernes møtrikker var ikke strammet. Stolen var ikke justeret, så strengene kunne komme til at stemme helt. Specielt på de tre tykke strenge var det helt galt. Stolen måtte også højdejusteres efter at jeg havde justeret halskrumningen. Det tyder på at halsen også var for krum, da man bestemte strengehøjden på fabrikken.
Guitarens finish er generelt ret god. Dog er gribebrædtets sider under den tykke og tynde e-streng, ikke særligt pæne nogle steder. Det lader til at man ikke har finslebet gribebrættet helt ud til kanterne. Bensadlens kanter var meget skarpe før jeg afrundede dem.
Kortet for kvalitetskontrol var forresten udfyldt med fire sæt initialer, selv om kontrollen tydeligvis ikke var udført . . .
Da jeg har købt guitaren via en netbutik, ved jeg ikke om det er Fender eller netbutikken der har sjusket mest. En lille fysisk butik med kompetent personale ville måske have justeret guitaren ordentligt inden salget.

Tak til Fender :-)
I løbet af året er jeg blevet bedt om at justere fire forskellige næsten nyindkøbte Fender guitarer/basser. Problemerne var stort set de samme som jeg lige har oplevet på min nye Jazzmaster. Den billigste kostede godt 7.500 kr. og den dyreste knapt 14.000 kr.
Ja, jeg har fået mig nogle nye kunder - og tak for det. Jeg tror bare ikke at gode gamle Leo Fender ville være helt tilfreds.

 

December 2021

Fender Jazzmaster
 
streg