Guitarsamler
streg
Forside Guitarer Andet grej Reparationer Baggrund Alt det andet Kontakt
streg
 

Ricky opgraderes

En go' amerikaner bliver opgraderet.

Gretsch Country Gentleman

En Gretsch Country Gentleman fra halvfjerdserne er ved at blive renset og justeret.

Hals reparation

En vellykket limning af en knækket hals - faktisk har jeg nu 9 år senere haft den samme guitar til rep igen, da halsen var knækket et nyt sted i forbindelse med en flytning. Hvor uheldig kan man være?

Luth

En ældre historie hvor en gammel luth trængte til en hovedreparation.

Luth rep.

En anden gammel luth er ved at få monteret et nyt 12. bånd af træ på selve dækket.

 





 

 


Nogle projekter

"Partscaster" projekter, der sælges via nettet, er blevet en ekstra indtægtskilde for mig. Flere og flere købere af disse guitarer kommer forbi her. Jeg får opgaver hvor "interessant" wiring skal reddes og hvor opsætningen er tvivlsom. Det er jo ikke helt nok at instrumentet er samlet "gode dele".
Desværre bliver der også lavet lidt "fup" indimellem. Det sker at guitarerne er samlet af stumper fra billige kopiguitarer, hvor sælger ikke oplyser dette. En guitar bliver ikke automatisk bedre af at være samlet af billige dele fra flere forskellige begynderspader.

¤

Jeg bruger stadig mere og mere tid på at hjælpe folk med at sætte guitarer og basser op for at opnå bedre spilbarhed og "stemning". Typisk drejer det sig om instrumenter der ikke er blevet vedligeholdt længe, eller dem der har været udsat for store temperatursvingninger. Det kan også handle hjemmesamlede guitarer der lige skal have de sidste vigtige tilpasninger og justeringer.
Det er som regel herligt at aflevere et nyjusteret instrument til ejeren, da de pludselig er glade for at spille på det igen.

¤

For dårlig wiring i nogle guitarer. Nu har jeg to gange oplevet at "mellemklasse" Epiphone guitarer har haft en alt for mørk lyd. I begge tilfælde viste det sig at selve ledningerne i wiringen er af alt for dårlig kvalitet. Først troede jeg at pickupperne var helt uden diskant i toppen. Synderen var imidlertid de dårlige ledninger, der åd al diskant inden signalet nåede ud af guitaren. Ny (og kortere) wiring gav guitarerne en lydkvalítet, der svarer til deres pris.

¤

Hvornår lærer jeg det? Situationen er typisk den at en kunde har købt en nyere discountguitar på et loppemarked til "ingen penge". Begejstret over købet vil kunden have mig til at bringe guitaren i spilbar stand igen. På grund af guitarens ringe kvalitet, er det oftest dyrere end normalt at genoplive den. Det ender tit med at kunden syn's det er for dyrt at få istandsat discountguitaren. Alternativt kommer jeg til at arbejde "gratis" fordi man ikke kan tage 1000 kr. for at genoplive en supermarkedsguitar. Derfor: Hvis guitaren ikke er i brugbar stand ved købet - så lad den blive på loppemarkedet, eller forsøg at reparere den selv. Og til mig selv: Så sig dog nej lidt oftere til denne slags reparations opgaver.

Egentlig er jeg ikke så vild med de pickupsystemer som mange akustiske guitarer er udstyret med. Efter noget tid begynder en del af dem at brumme, uanset om pickuppen sidder i en guitar til 1500 eller 25000 kr. En anden kendt fejl er at pickupsystemet helt holder op med at virke. Tidligere har jeg forsøgt at sige nej til denne type reparationer, men nu har jeg efterhånden ladet mig overtale så mange gange at jeg også tager mig at den slags opgaver.  Øvelse gør jo een lidt bedre. Der er dog én undtagelse indenfor problemer med akustiske pickupper: nemlig når det er lykkedes nogen at mase 9-volts batteriet forkert ind i batteriholderen, så elektronikken er brændt helt af. Her er det oftest billigst at sætte en ny preamp i guitaren.

Dårlige forbindelser i guitarens elektronik: Jeg havde en ældre guitar til service fordi dens output var blevet tydeligt lavere og lyden var blevet ”ulden”.  Efter rensning af omskifter, potmetre og hunjack, samt en genlodning af en dårlig stelforbindelse, vågnede guitaren op igen. Mere output og mere crisp klang. Kunden troede at jeg havde gjort en masse ved guitaren, da han hørte den igen. Det havde jeg jo egentlig ikke.
Ved den slags guitarservice sker det at jeg oplever fabriksfejl som guitarister har levet med i mange år.  Fejlene hører desværre ikke til på guitarer i en bestemt prisklasse.

Specialbygget Telecaster. En kunde havde indkøbt Telecaster dele for godt 2000 US Dollars. Smukke og gode dele lige efter kundens ønske og behov. Heldigvis var alle delene købt fra den samme leverandør, hvilket betød at delene rent faktisk passede sammen uden den store tilpasning. Det gjorde det til en ren fornøjelse at "skabe" en guitar ud af delene. Selv om de fleste leverandører oplyser at deres ting er standardstørrelse og som de originale specifikationer, er det ikke altid tilfældet. Også fordi de store guitarproducenter har ændret specifikationer i løbet af årene. Når der så indkøbes guitardele fra flere forskellige leverandører til den samme guitar, kan det godt blive lidt af et puslearbejde at få tingene til at passe sammen.
Resultatet af dette byggeri blev en smuk og rigtig go' moderne Telecaster der lyder fedt.

Fender Wide Range humbuckeren på min Tele4 er blevet udskiftet. Sagen er at jeg købte en ny "original" Wide Range humbucker, for derefter at erfare at det mest er udseendet, Fender har koncentreret sig om ved genudgivelsen.Opbygningen af pickuppen og lyden er ikke som den oprindelige. Det har de desværre ikke travlt med at fortælle om. Nu sidder der en Regal humbucker fra Lollar pickups på min Tele4. Den minder mere om den originale Fender Wide Range pickup, som jeg er begejstret for.

Delvise båndskift. På en del western guitarer kan man nøjes med at skifte de første 4 eller 5 bånd. Mange spiller jo oftest i det område på den type guitarer. Så er det muligt at få "skiftet bånd" på sin guitar uden at det økonomisk gør helt så ondt.

Måske har der været for mange ferieafløsere i de store danske musikbutikker? I hvertfald har jeg oplevet en håndfuld eksempler på at mellemklasse instrumenter er blevet langet over disken uden at de var nogenlunde rimeligt sat op eller lignende. OK - det giver mig en ekstra indtægt, men det er uheldigt at der ikke altid er forskel på en netbutik og en rigtig musikforretning.
Det har handlet om urimelig strengehøjde, forkert justeret strengelængde, forkert oplysning om Fender Jazzmastervibrator, salg af akustisk guitar med tilhørende løs pickup uden at give den mest basale vejledning. Det vigtigste er dog at ejerne er endt med at blive glade for deres nye instrumenter.

En Fender Telecaster Custom Shop skulle støjdæmpes. Desværre lykkedes det ikke helt. Via nettet har vi erfaret at der er tale om en fabriksfejl på den model. En fejl der giver brum og gnistrende lyde. Man kan bestille en ny speciel omskifter for knapt 200 US dollars, hvis man vil bevare ideen bag guitarens elektronik. Kunden overvejer nu om jeg skal erstatte guitarens hokus-pokus-elektronik med en helt normal Tele-wiring.

Variax James Tyler digitalguitar har jeg lige haft i hænderne. Den almindelige halspickup var for rocket til kunden, der mest spiller jazz. Det blev til en SD Jazz humbucker i stedet. Her fik jeg mulighed for at konstatere at guitaren er af meget høj kvalitet og godt håndværk.

Jeg har fundet ud af at en del gamle elguitarer er wire't på en måde så de brummer mere end nødvendigt. En let sag at ændre, hvis man alligevel har åbnet guitaren.

En smuk gammel Martin D28 har fået sit hoved sat på igen. Som altid handlede det om at guitaren var væltet så uheldigt at der kom et brud mellem hals og hoved. Vi har valgt ikke at camouflere den hårtynde streg der kan anes efter bruddet.

Ny rekord: For nylig købte jeg en go' Ibanez guitar med Floyd Rose system. De to tidligere ejere havde vist opgivet den og solgt guitaren videre efter kort tid. Sagen må have været at en eller anden havde justeret guitaren så forkert som overhovedet muligt. Man kunne ikke spille på guitaren, ganske enkelt. Jeg købte den som når jeg køber en lodseddel. Måske er der gevinst. Og det var der. Efter en lang aftens justeringer viste guitaren sig at være god og helt ok.
Morale: Man kan godt selv justere sit Floyd Rose system på guitaren, hvis man er udstyret med en portion teknisk snilde. Hvis ikke, skal man nøjes med at spille på guitaren. Floyd Rose systemerne er langt mere komplicerede end almindelige vibratorsystemer. (Den nye rekord består i at jeg aldrig før har set så tosset en justering af en guitar.)
Sommetider bør man lytte til sine egne prædikener: Jeg har lige forsøgt at skifte motorolie på min bil. Gudhjælpemig om jeg ikke kom til tappe gearkasseolien af istedet for motorolien i første omgang :-)

Squier Jazzbass i den bedre ende er lige blevet justeret. Wiring og hunjack er blevet optimeret og halsen er blevet justeret tilbage på plads. Det er faktisk helt ok basser hvis man bare plejer og passer dem godt.

Peavey T-60 fra begyndelsen af 1980'erne, er en god og spændende guitar med mange gode lydmuligheder. Sådan een er blevet renoveret, så den nu kan og skal bruges professionelt igen. Potmetre og mikroswitch blev udskiftet, støjdæmpning og wiring fik en ordentlig tur, båndene blev poleret og de to pickupper fik nye specialfremstillede pickupkranse. (Hedder det det ?)

En go' gammel Gretsch Chet Atkins Model Nashville har fået sin første gang service og eftersyn som 46-årig. Godt håndværk.

Et par privatpersoner har specialiseret sig i at opkøbe nyere Fender guitarer, for derefter at arbejde med at få dem til at se slidte og gamle ud. Når de så har "ramponeret" dem grundigt, bliver guitarerne videresolgt via den Blå Avis. Disse guitarer er nu begyndt at dukke op hos mig - til grundig service og mindre reparationer. De har ikke haft godt af den hårdhændede behandling. For eksempel har det givet problemer at al lakken er slebet af en del af halsen.

En professionel western guitar har fået forlænget strengelængden med ca 1,5 mm. Måske er den bygget til at bruge tynde strenge, som skal have en kortere mensur ? Nu stemmer den ihvertfald bedre.

Ombytning af pickupper på to guitarer. En kunde har fået flyttet pickupperne fra en Jackson til en Washburn - og omvendt. Jeg syn's at det var en spøjs idé, men efter at have hørt resultatet, må jeg give kunden ret i sin beslutning.

Min nyligt indkøbte Rickenbacker 360 har fået finjusteret halsen i min kælder. Et firma, der kalder sig Danmarks bedste, havde justeret halsen inden da. Angående det at være Danmarks bedste guitarværksted, så vil jeg mene at der er en håndfuld at vælge imellem. Det afhænger helt af hvilken type opgave, der er tale om. Er det en omlakering med celluloselak? Er det reparation af en gang avanceret elektronik på en japansk firserguitar? Er der tale om en ombånding på en guitar fra 1920'erne? Skal der skabes en ny guitar i et fantasifuldt design? Er det en vedligeholdelse af brugsguitaren, hvor det ikke bør koste 1500 kr?

Gibson EB0. En smuk gammel Gibson bass fra tresserne er kommet på banen igen. En spændende gammel uoriginal bropickup (der var så høj at den ramte strengene) er blevet udskiftet til en ny Dimarzio DP120 pickup - en moderne version af den gamle Gibson basspickup. En fusker havde ændret wiringen på uheldig vis. Det er nu bragt i orden med switchcraft hunjack, CTS potmetre og skærmet Gibsontype ledning. Efter disse og andre forbedringer svarer bassen nu til en Gibson EB-3, måske med den forskel at mange vil syn's at vore to pickupper matcher bedre end de gør på en original EB-3.

Normalt ser man mere eller mindre vellykkede forsøg på at sætte Gibson- eller Fender logoer på kopiguitarer. Jeg har været i gang med en fin italiensk Eko guitar, hvor een-eller-anden havde dækket det originale logo for derefter at montere Höfner logoer på guitaren. Man havde såmænd også fjernet de originale pickups for at montere Highgain DiMarzio humbuckers istedet. Guitaren er helt ok, men jeg forstår ikke rigtigt hvorfor man forsøger at skifte identitet, når der er tale om to guitarmærker i samme kvalitet. Se den her:

Jeg har købt et hjemmebygget højtalerkabinet til brug i mit værksted. Der var ikke god forbindelse til selve højtaleren. Det viste sig nemlig at en tidligere ejer havde limet en ledning fast på højtaleren i stedet for at lodde. Gad vide om ikke manden har misforstået ordet "kontaktlim"?

Barslev jazzguitar fra 1954 har fået en gang service/renovering. Den gamle P B Tone pickup (reelt Walchris) spiller stadig flot. Dog er potmeter og wiring udskiftet. Halsen, der er uden trussrod, er stadig god at spille på - og guitarens egenlyd er flot. Imponerende håndværk.

En Levin mandolin fra 1920 er kommet på banen igen. En god ven fandt den til loppepris på et genbrugsmarked. Stemmeskruerne virkede fint og der skulle ikke gøres meget ved mandolinen. Imponerende lyd og håndværk - 92 år gammel.

En gammel Höfner Jazzguitar har fået sin normale lyd tilbage. En glad optimist havde ændret wiringen totalt. Selv korte ledninger var samlet af flere små stykker ledninger, der var loddet sammen med kæmpeloddeklatter. Der var såmænd også brugt et 220 volts samleled et sted på samme stump ledning. Et enkelt stykke skærmet kabel på 30 cm gjorde forskellen. Nu kan man faktisk høre de fine pickupper.

En smuk gammel Barslev mandola er blevet renset og poleret - den er fra 1955 og alligevel er der ikke en eneste revne i den rundede bagside eller noget andet sted - fantastisk.

Lige for tiden støjdæmper jeg en del guitarer. Det er typisk gode mellemklasseguitarer der fungerer fint, lige bortset fra at de samler alt for meget støj op. En kombination af grafitmaling, kobberfolie, samt ekstra stelforbindelse gør som regel en kæmpe forskel. Ved samme lejlighed er det normalt at guitarens hals bliver finjusteret og hunjackstikket bliver strammet eller udskiftet.

En ny tendens: Jeg er begyndt at få kunder der lige har købt nye guitarer via nettet. De får justeret guitarerne og til tider sat dem op til den strengetykkelse, de foretrækker. Summen af nyprisen og min service er oftest under den almindelige butikspris.
Ikke alle butikker husker at finjustere de nye guitarer der kommer hjem, selv om de husker at fortælle at de gør det.

Akustiske guitarers piezopickupper kan begynde at brumme, når de bliver nogle år gamle. Jeg ved ikke hvorfor, men nu har jeg fundet ud af at reparere den slags fejl. Nogle påstår at de guitarer, jeg har repareret, støjer mindre end da de var nye.

En kontrabas var væltet i et musikundervisningslokale og resultatet var at hele halsen var slået af kroppen. Nu spiller bassen igen.

En ny variant af wiringproblemer i en guitar. På en temmelig god guitar var wiringen mellem pickupper, omskifter og potmetre loddet helt forkert sammen. Resultatet var at indstillingsmulighederne var dybt mystiske. Måske var det også grunden til at den tidligere ejer solgte guitaren til mig. Nu er wiringen sat op så den almindelige indstillingslogik er tilbage.

Fantasifulde wiringer: På det seneste har jeg været ude for to guitarer og en overdrive pedal med meget kunstneriske forsøg på at ændre "det elektroniske". Tidligere ejere havde ændret ledningsføring samt komponenter uden at have det mindste begreb om tingene. "jeg tror sgu lige at jeg skifter den der dims ud med et andet farvet bolsje" - resultatet var at grejet blev totalt lydløst, selv om det ikke lige var meningen. Jeg må give de tidligere ejere maximum point på grund af underholdningsværdien.
De to guitarer spiller igen og pedalen er kasseret.

Tekniske forbedringer: Det er gået op for mig at jeg næsten altid foretager forbedringer på de guitarer, jeg sætter i stand. Det kan være en bedre støjdæmpning, etablering af stelforbindelse, voksbehandling af pickupper, en bedre tilpasning af den eksisterende saddel, montering af et bedre hunjackstik eller noget helt andet.
På nyere begynder- og mellemklasse guitarer handler det oftest om at guitarerne aldrig har været korrekt "sat op" og justeret. Endelig er der jo sjuskefejlene der indimellem forekommer på alle kvalitetstrin. Min yndlingshistorie i den retning går ud på at halspickuppen på min første Gibson Les Paul ikke kunne sidde lige og parallelt med strengene. I udfræsningen under pickuppen fandt jeg nogle pænt store løse fræsespåner, der aldrig var blevet fjernet under fremstillingen af guitaren. Der var simpelthen ikke plads til pickuppen i udfræsningen, så jeg måtte fiske spånerne op med en pincet inden jeg satte pickuppen på igen.

Jeg har nu besluttet at jeg vil forbedre de instrumenter, jeg istandsætter. Planen er altså at jeg vil søge at gøre dem bedre end da de var nye. Undtagelsen er selvfølgelig at jeg ikke forbedrer deciderede samleobjekter, så de derved ville tabe værdi.

På det seneste har jeg voksbehandlet en del ældre pickupper. Sagen er jo at rigtig mange gamle guitarpickupper meget begynder at "hyle" - desværre ikke på den rigtige feedback-måde. For rigtigt at kunne bruge en sådan gammel guitarpickup på scenen, er det nødvendigt at minimere pickuppens mikrofoniske egenskaber, ved at bade pickuppen i flydende voks i 10 til 30 minutter. Virkningen er forskellig, men indtil nu har det for mig løst problemerne hver gang.

Så har jeg tilpasset en justerbar stol til en kontrabas. Faktisk vidste jeg slet ikke at sådan een eksisterede. En kunde ønskede at strengene skulle ned at ligge tæt på gribebrædtet samt at strengehøjden skulle kunne tilpasses til forskellige måder at spille på. En fuldfed kontrabas fylder søreme godt på mit arbejdsbord.

Hvad gør man når en baspickup skal understøttes fordi den sidder løst - man tager kvitteringen for huslejen, folder den omhyggeligt sammen og stopper den ind i bassen. Nu ved jeg i hvertfald at en tidligere ejer af min Eko bass betalte 1250 kr om måneden i husleje.
Måske er der noget særligt omkring Eko. Den allerførste Eko guitar, jeg justerede, havde et stykke sammenfoldet italiensk avis imellem kroppen og halsen. For at vinkle halsen rigtigt, forstås.

- og så pludselig ser man at der sidder en lille seddel inden i den gamle jazzguitar man roder med. Den samme guitar blev sgu' også repareret i 1944. Dengang var det Rikard Jensen.

Der var ikke lyd i min gamle Aria/Diamond guitar, da isoleringen på wiringen nærmest var gået i opløsning. Derfor lavede jeg en helt ny gang wiring og genbrugte kun omskifteren.

En proff Takamine klassisk guitar har fået en opgradering med en ny piezo pickup.

En smuk Gibson Hummingbird var væltet, så halsen var knækket oppe ved hovedet.
Den er blevet gensamlet og spiller fint igen.

En af de mere finurlige fejl: Jeg havde et sæt stratpickupper som lød småmærkeligt, når man spillede på to pickupper samtidigt. Lidt modfaselyd uanset hvordan jeg ændrede ledningsføringen. Det viste sig at en enkelt magnet i midterpickuppen var vendt forkert, så een strengs lyd var i modfase i forhold til de andre. Det tog sgu noget tid at regne den ud.

Ikke alle eksperimenter lykkes 100%. Jeg havde for nylig sat en Gretsch Filtertron humbucker på den Telecaster jeg spiller på i bandsammenhæng. Den lyder flot alene og i mellemposition mellem halspickup og midterpickup lyder den fantastisk - men der kommer desværre et men - der er blevet så stor forskel i pickuplyden at jeg ikke længere kan spille med samme forstærkerindstilling i alle pickuppositioner. Den fede Bill Lawrence bropickup lyder simpelthen for skarpt når Gretsch pichuppen er indstillet til at lyde fedt. Det er ikke så praktisk "på scenen".
Det endte med at jeg har sat en gammel Seymour Duncan Alnico minihumbucker på i halsposition - det virker !

Jeg har lige været igennem en periode, hvor de væsentligste reparationer på indkøbte instrumenter, har været at fjerne underlige forsøg på at forbedre dem. OK, det er så tit fulgt op af egentlige forbedringer.

En gammel Høfner jazz guitar er blevet renset for en masse håbløs hjemmebygget elektronik fra tresserne.

Så skete det igen - jeg har måttet forkorte afstanden mellem saddel og første bånd på en kvalitetsguitar. Jeg kunne sammenligne båndenes placering med en anden kvalitetsguitar med samme mensur. Her var den 1,2 mm gal. Det var umulig at stemme guitaren og man kunne kun bruge guitaren hvis man spillede med barrégreb eller holdt sig fra første bånd.

En sjov og anderledes opgave har været at reparere udstyr fra en folkeskole. Det mindede mig lidt om grej der stammer fra heavy rock folket. De har det til fælles at man ser ødelagte stik og potmetre og omskiftere - tegn på hårdhændet behandling.
Jeg overvejede lidt om man kunne tænke noget armeret beton ind i konstruktionen af instrumenter og udstyr.

En super lækker Ibanez AS-50 jazzguitar fra 1982 har fået nye stemmeskruer og nye originale Ibanez Super 58 humbuckere. Dengang blev guitaren leveret med lidt mere rå pickupper, som hed Ibanez V2. John Scofield signature guitaren har de klassiske Super 58 og det var denne lyd jeg ville ha'. Nu er der kun en synlig forskel og det handler om at en fabriksny Ibanez Scofield guitar har mere "pynt".

Min Stratocaster fra 1979 er blevet gensamlet nu. En tidligere ejer havde forlist alle metaldelene fra den. Heldigvis var slagpladen med pu'ere og eletronik ikke forsvundet. Jeg har brugt en bid af familieformuen samt en hulens masse tid på at skaffe nye originale Fenderdele til den. Nu er den hel igen.

En stratkopi lød meget mærkeligt, når man spillede på to pickupper samtidigt. Det tog mig nogen tid at opklare mysteriet: En eller anden jubelnar havde vendt nogle af magneterne forkert i alle tre pickupper. Da magnetretningen blev ensartet i alle tre pickupper, spillede guitaren som en drøm. En go' én!

Jeg er begyndt at varmebehandle guitarhalse, der skal korrigeres for en for stor krumning. Også selv om det ikke er ret meget, det handler om. Resultatet bliver mere nøjagtigt, når man ikke bare retter op ved hjælp af trussrod'en.

Min Harmony Rocket fra 1961 har fået genmonteret elektronikken. Seks potmetre plus jackstikket skulle bringes på plads via et f-hul på forsiden af den semiakustiske guitar. Jeg følte mig lidt som en gynækolog, mens jeg puslede med den opgave.

En gammel Ibanez Stratkopi er blevet justeret, så den kan stemmes ned i C#.

Så har jeg også prøvet at smide en elguitar til storskrald. Efter at have købt en rigtig billig supermarkedsstrat på loppemarked, måtte jeg konstatere at næsten alle delene var i for dårlig kvalitet. Jeg beholdt nogle knopper og skruer. Resten er nok kremeret nu.

Tre Höfner Jazzboxe har fået monteret floating minihumbucker pickupper for enden af halsen. Det har givet de cirka 60-årige guitarer nyt liv - og de er blevet til gode og smukke brugsguitarer, der faktisk bliver brugt.

En god kinesisk western har fået løst et typisk problem: Gribebrædtet havde efter nogen tid fået en bule/bakke, dér hvor krop og hals mødes.

To Gibson pickupper har fået nye "bundstykker"

Jeg er løbet ind i en "hulens masse" jazzguitarer fra Höfner. De skal alle sættes i stand, pga løse limpunkter osv. For at få dem ud at arbejde igen, sætter jeg nok også pickupper på nogen af dem.

Min Vester Tele er blevet samlet og forbedret. Jeg købte 6 skilte guitarer af en mand der ville have ombygget dem, men som var gået i stå. Telen var een af dem - og den er blevet god og bedre end den var fra ny. Jeg smækkede et par bedre AlNiCo pickupper på guitaren. Vester havde sparet lidt dér.

Höfner violinbas i en skinnende ny udgave har fået genlimet sin hals fast på kroppen. Fabrikken havde været lidt for optimistiske, da de konstruerede bassen. Halsen faldt simpelthen af, da bassen væltede i øvelokalet. Man havde limet træ og palstik sammen, der hvor hvor og hals mødes. Det kunne man ikke.

En Godwin bass er kommet på banen igen. Jeg har limet og forseglet en revne i halsen, udskiftet en stemmeskrue, lavet en ny stol, udskiftet volumepotmetrene og ændret wiringen (så funktionerne fremstod langt mere logiske). Det er blevet til en spændende bas med med tyk tyk lyd.

Maya Grabber (elbas) efterligningen er på plads nu. En sjov og helt anderledes elbas. Den tidligere ejer havde sat en anden strengeholder på den, men havde ikke tænkt på at skabe stelforbindelse til strengene. Jeg har haft den udlånt til een der er meget begejstret for hvor støjsvag den er, set i forhold til en god Fenderkopi.

En gammel Aria Stratkopi fra halvfjerdserne er blevet efterset og justeret. En rigtig god oplevelse, den er sund, velbygget og så lyder den fedt. Maxon har lavet pickupperne, som er lavet med længere AlNiCo magneter. Flere af viklingerne ligger altså tættere på magneterne. Som modsætning kan nævnes Gibsons P90'ere, hvor viklingerne ligger som en ordentlig tyk pølse rundt om magneterne. Den traditionelle strat-pickup er en slags mellemting mellem de to yderligheder.

Senest har jeg foretaget småreparationer og vedligeholdelse på nogle basser og elguitarer. Instrumenterne lever til dagligt et aktivt liv, da de tilhører en musikskole.

Martin D-15 western guitaren som jeg brugte privat, har fået poleret bånd op langs halsens sider. Båndene "stak ud" ligesom på en supermarkedsguitar.

Ledningerne inde i min Cimar Les Paul er blevet loddet på plads igen. Nogen havde forsøgt sig med en meget kunstnerisk gang wiring. Interessant og komplet morsomt.

I en lille bunke døde pickupper, fandt jeg tre der kunne genoplives - det blev de så.

Jeg har poleret små pletter maling af en Yamaha western guitar. Hvorfor fand . .   flytter "folk" ikke deres guitar mens de maler loft?

Jeg fandt en Westone Thunder I bass på et loppemarked, satte den i stand og solgte den samme dag. Intet under at den røg hurtigt. Det var gedigne materialer og godt håndværk.

Min Morris (Washburn Wing-type) har fået genetableret ledningssystemet.
Gad vide om guitaren reelt ikke er en Washburn med andet salgsnavn på (?)
Morris kan være overraskende gode og det er denne også.

En god western guitar har fået fjernet brum-problem fra piezo-pickuppen.

En ny elektrisk mandolin har fået hævet og flyttet saddelen, etableret stelforbindelse, genloddet pickupforbindelse og hævet sin stol. Jeg skal nok lade være med at nævne fabrikatet. Mandolinen er ikke ret gammel.

En skoleguitar med knækket hals er kommet til at spille igen .

Et revnet dæk på en nylonstrengs Levin er blevet forseglet.

Et par tidlige Aria pickupper har fået den store voksbehandling. Kors, hvor det hjalp.

Jeg har rettet halsen op på en gammel japansk elbas.

Eko jazzguitar fra 1960 har fået rettet halsen efter at den løse hals har været dampet af og derefter er blevet genmonteret. Kan man skrive det sådan?

Höfner 50'erne Jazzguitar har fået gensamlet halsen, der var gået op i limningen m. m.
Den uoriginale stol er blevet tilpasset til tophvælvingens facon.

En nyere kineserbanjo er blevet justeret, så strengene ikke hopper af når man spiller.

Jeg er ved at vælge/udskifte højtalere i mit eget guitarkabinet. Efter at min yndlingsguitar har fået en anden pickup konstellation, passer højtalernes lyd ikke længere.

 
streg
 
streg